- 2016-06-22
- Posted by: Corina Neagu
- Category: Consiliere in cariera, Consultanta Resurse Umane
Nu am chef azi….Nu, nu melodia cântată de Vama Veche… Ci starea noastră din când în când. Și inevitabila întrebare “Ce fac atunci când nu am chef?“. Când sunt acasă, în concediu, când nu sunt condiționată de o întâlnire, de un termen limită de respectat, e mult mai simplu. Dar ce fac atunci când sunt la birou, într-un training, într-o întâlnire și efectiv nu am chef? Sau mă trezesc de dimineață și parcă aș mai sta puțin, sau m-aș duce în parc, sau la un masaj, sau aș citi o carte și aș asculta niște muzică, sau mi-aș pune un film vechi care ar merge perfect cu o cafea bună….Se întâmplă, destul de rar, să am mintea aiurea, să nu mă gândesc decât la vacanță, la copii, soț, la ce să mai fac de mâncare, la ce haine să-mi mai cumpăr, la câte kilograme trebuie să dau jos până la concediu….
E foarte clar, se întâmplă lucruri în viața noastră care ne obosesc, ne scot din ritm, ne determină să ne mai dorim și câte o pauză din când în când. Nu știu dacă a fi învățat cu ritmul alert e bine sau e rău, pentru mine este ideal să am parte mereu de diverse provocări. Dar oboseala mă ajunge. Plictiseala, niciodată. Și mi se întâmplă și mie, cum li se întâmplă tuturor, să nu am chef. A nu avea chef nu cred că trebuie să aibă o cauză anume, doar știm că există oameni care se nasc fără chef. Și probabil mor de plictiseală 🙂
Nu poți munci non-stop, fără pauză. Nu mai dai randament. Te încurci, greșești, pierzi detalii importante, iar riscul să te îmbolnăvești crește simțitor. Doar stresul a devenit boala secolului, nu? Și nu e vorba neapărat de stres, mai ales că atunci când faci ceva cu plăcere, acesta nu prea există. Dar există alți factori – responsabilități, obligații, termene limită, oameni care așteaptă răspunsuri, familie care te vrea acasă, bănci care așteaptă să-ți plătești ratele, cheltuieli curente, etc.
În regulă, revenind la a nu avea chef, ce este de făcut, concret?
În primul rând trebuie să ne obișnuim cu ideea că nu suntem roboți, că nu ne putem, încă, clona și că toți cei care au nevoie de noi, inclusiv noi înșine, avem nevoie de un om sănătos din toate punctele de vedere. Fiind oameni, e firesc să avem momente și mai bune și mai proaste. E adevărat, doar de noi depinde cum trecem prin ele astfel încât să nu creăm discrepanțe foarte mari în viețile noastre și ale celorlalți.
În al doilea rând nu vom fi veșnic tineri și sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute la timpul lor. Ideal ar fi să nu amânăm în a le face sau să nu cedăm dacă ni se par foarte grele. Azi nu am chef, dar mâine trebuie să am și trebuie să le fac. Altfel va veni un moment în care vom regreta toate lucrurile nefăcute. Și nu va mai conta.
Pe urmă trebuie să ne gândim că nu avem decât o viață și că e natural și omenesc să nu avem chef la un moment dat. Putem lua o pauză. De la serviciu, de gândire, de a face un anume lucru. Nu lungă, dar suficientă încât să ne remonteze și să ne dea energia necesară pentru a continua ce am început. Și da, avem dreptul să ne luăm pauze. Ele ne ajută să ne relaxăm, să socializăm, să ne regrupăm gândurile pentru a funcționa mai bine în continuare.
Ar fi indicat, chiar dacă la un moment dat intervine lipsa de chef sau de motivație, să nu abandonăm. Să fim consecvenți, să ne gândim că nu suntem singuri pe lume și că sunt oameni care depind de noi. Eu mi-am propus să nu mă dezamăgesc pe mine niciodată. Cu cât ai standarde mai ridicate, cu atât și așteptările vor fi pe măsură. Dar dacă îți setezi așteptările în mod realist, nu mai riști să fii dezamăgit atât de ușor, și asta vine cu experiența. Asta nu presupune însă să cobori standardele sau exigențele.
Nu ai chef? Repoziționează-te față de ceea ce făceai. Regândește momentul. Poate fi o soluție. Chiar simți că ai nevoie de câteva ore de liniște? Du-te la un film, stai pe o bancă în parc, ieși cu prietena sau cu prietenul cel mai bun la un suc, fă ceva pentru tine care să te facă să te simți mai bine. Nu aștepta de la ceilalți să-ți schimbe starea de spirit. De cele mai multe ori nu o vor face, ba poate chiar se vor amuza pe seama ta, ca și cum lor nu li s-ar fi întâmplat niciodată.
Găsește-ți motivația principală pentru care te-ai apucat să faci ceva – de ce ți-ai ales acel job, de ce te-ai căsătorit cu acea persoană, de ce ai demarat acel proiect, de ce ai ales acea muzică, de ce ai făcut copiii etc. Cu siguranță amintirea acelor momente te va remonta și te va face să vibrezi. Și poate nu se vor întâmpla miracole, de aceea e bine să nici nu le aștepți, dar sigur îți vei reveni la o stare de spirit încurajatoare. Oricum trăim momente unice în viață, nu ne putem aștepta să simțim aceleași lucruri în momente asemănătoare.
Recunoaște că nu ai chef. Nu e cazul să minți, expresia feței va spune totul. Nu da vina pe vreme, pe cei din jur, pe serviciu, pe șef, pe colegi, pe guvern, pe părinți, pe copii….. Tu nu ai chef, tu trebuie să lupți ca să-l obții înapoi.
Când nu ai chef, fă-ți un cadou. E benefic pentru starea emoțională și sigur ceva frumos sau ceva bun te va face să te simți mult mai plin de energie. Sau fă altceva, orice altceva care să-ți distragă atenția de la ce făceai înainte, dar care te provoacă să te concentrezi pe ce ți-ai ales să faci în acel moment.
Citește, înconjoară-te de persoane performante, active și eficiente. Citatele sau filmele motivaționale te pot ajuta și ele foarte mult. Mănâncă o bucățică de ciocolată…..
Succes!
Articolul a fost publicat și pe LinkedIn.
Share is care. 🙂
Mă găsiți aici: corina@dare.com.ro
Facebook: Facebook.com/neagu.corina.3
LinkedIN: Linkedin.com/in/CorinaNeagu