Cât investești în educație?

Am participat la Business Days la Iași, 1/2 octombrie, la prima sesiune de dezbateri între elevi de clasa a X-a. Frecventează Clubul de Oratorie din Iași de ceva ani și sunt pasionați de asta. Se vede din discurs, din argumente, din atitudine, prezență scenică, sclipirea din ochi.

Subiectul a fost legat de avantajele și dezavatajele antreprenoriatului în România. Copiii s-au pregătit mult timp pentru a susține aceste discursuri, s-au documentat, aveau, evident, emoții mari, dar a fost una dintre cele mai serioase și responsabile sesiune de dezbateri la care am participat vreodată cu copii de această vârstă.

Din păcate în sală nu au fost foarte mulți participanți, pentru că interesul pentru această temă a fost unul foarte scăzut. Așa cum interesul pentru educație, în prezent, este la fel. Surprinzător este că avem așteptări exagerat de mari.

Da, știm toți că avem un sistem educațional defectuos, perimat, demotivant și frustrant. Da, ne dorim tineri puternici, curajoși, inteligenți, muncitori, serioși și responsabili. Însă când vine vorba să investim în ei, ezităm. Mulți dintre noi din motive financiare. Nimeni nu e îndreptățit să judece. Dar avem nenumărate exemple de tineri care au reușit plecând de la zero, de acolo de unde nimeni nu mai credea că există speranță….Pentru că și-au dorit mai mult. Și pentru că au fost sprijiniți, măcar emoțional, de niște părinți și profesori vădit preocupați de talentele și abilitățile lor.

Avem și soluții alternative, oameni pasionați de educație, de viitorul copiilor, de ceea ce pot face ei mai departe. Oameni care cred că generațiile care vin trebuie să fie stabile, conectate, educate, puternice, să știe să facă lucruri, să gândească strategii, să vorbească bine, să asculte și să construiască.

Eu una îmi doresc să existe cât mai multe astfel de cluburi de oratorie, și nu numai, la nivel național. Ateliere de scriere, de poezie, de literatură, de științe, de informatică….de orice aduce plus valoare copiilor care-și doresc să învețe și altceva.

Unul dintre motivele pentru care m-am orientat către domeniul educației cu toată activitatea mea este această mediocritate din care parcă intenționat nu vrem să ieșim. Cred cu tărie că educația, este, într-adevăr, singura armă cu care poți lupta, cinstit și decent, indiferent de vremuri, de sistem, de conjuncturi. E singura care poate schimba soarta unei întregi națiuni. Dacă investim în ea. Cât putem. Și ce putem. Doar să vrem.

Articol publicat și pe LinkedIn.

Share is care. 🙂

 

Mă găsiți aici: corina@dare.com.ro

Facebook: Facebook.com/neagu.corina.3

LinkedIN: Linkedin.com/in/CorinaNeagu