Malaezia, o plăcere să te cunosc!

Ieri am revenit din Kuala Lumpur după două zile de training: “Strategii de Recrutare & Retenție”. 

A treia oară în Asia, prima oară în Kuala Lumpur, am fost impresionată de calitatea oamenilor și de frumusețea locurilor. De fiecare dată când mă duc iau cu mine ceva nou și mă încarc de bogăția spirituală a oamenilor. Nu e niciodată timp suficient de plimbare, de aceea mi-am propus ca la fiecare ocazie pe care o am de acest gen să profit și să vizitez câte ceva. Pentru mulți oameni Asia pare doar un vis frumos. Pentru mine este un vis împlinit.

Mă simt atât de mică în comparație cu măreția clădirilor și cu frumusețea ce te înconjoară la fiecare pas încât îmi e și teamă să mă bucur prea tare. Culori, mirosuri, aer, verdeață multă, flori, oameni zâmbitori și mereu gata să te ajute, mâncare delicioasă și curățenie. O destinație minunată pentru o vacanță reușită, mai ales dacă-ți plac căldura și mâncarea asiatică.

Pentru mine în acest caz, de când am început să livrez cursuri în Asia, munca se îmbină armonios cu plăcerea de a călători. Întotdeauna mi-am dorit să fiu cea mai bună în ceea ce mi-am ales să fac și să mă autodepășesc de fiecare dată, dar parcă acolo totul îți este la îndemână, iar oamenii te ajută să fii mai bun. Nici nu trebuie să deschizi gura că vine cineva lângă tine, fără a fi deloc agresiv, și te întreabă dacă ai nevoie de ceva.

La fiecare curs am participanți din diverse țări ale Asiei și am astfel oportunitatea să aflu obiceiuri locale și povești de HR sau de management de peste tot. Uneori regăsesc aceleași elemente ca la noi, aceleași probleme, dar uneori diferențele culturale sunt foarte mari și evident își pun amprenta asupra laturii profesionale. Altă legislație, alte cerințe, dar până la urmă toate companiile nu-și doresc decât angajați eficienți și motivați să livreze rezultate, indiferent de industrie, țară, număr de angajați etc.

O poveste interesantă a fost a unei participante din Riyadh, capitala Arabiei Saudite, care ne-a povestit cum multe din regulile stricte pe care noi le aplicăm în procesul de recrutare acolo sunt încălcate. Lucrează în domeniul medical, într-o companie cu peste 6000 de angajați, e nevoită să angajeze medici și asistente medicale din alte țări și să le ofere beneficii mai mari decât ceea ce oferă sistemul medical de stat, pentru că acolo statul plătește mai bine.

Asistentele singure, care declară că nu sunt căsătorite, sunt testate pentru sarcină, iar dacă se dovedește că sunt însărcinate sunt trimise acasă. Nu s-a întâmplat de multe ori, dar s-a întâmplat. Candidații nu au voie să fumeze, pentru că asta le-ar scădea productivitatea și timpul efectiv de muncă. E nevoită să aplice mai multe teste ca să verifice potrivirea tuturor candidaților cu profilul căutat. Nu-și permite greșeli în recrutare, responsabilitatea este uriașă, totul trebuie să funcționeze ca acele ceasornicului. Mereu trebuie să inoveze, să găsească soluții pentru a motiva și a reține cât mai mult timp angajații în companie. Având în vedere legislația, care nu permite accesul la distracție, trebuie să se adapteze și să creeze posibilități de agrement și de petrecere a timpului liber pentru toți angajații.

Maria, căci așa o cheamă, s-a născut în Indonezia și locuiește de 15 ani în Riyadh. Îi place enorm ce face, se simte din modul în care vorbește despre companie și despre jobul ei. A fost mult timp Manager de Calitate și pentru că nu mai avea unde să avanseze, după o discuție cu șeful direct i s-a propus să preia și aria de HR. La început i-a fost teamă că nu se va descurca, dar a învățat și a progresat repede. Regulile stricte o ajută mult, zice ea. O mai ajută și dorința oamenilor de a veni să lucreze, de oriunde din lume, în sistemul medical din Riyadh. De ce? Se plătește bine, mediul de lucru este la standarde foarte ridicate, se pune foarte mare accent pe performanță și calitate, beneficiile sunt bune comparativ cu alte domenii. Și e un domeniu unde ai posibilitatea să faci mult bine.

Nu fac niciodată comparație între România și alte țări. Dar nu pot să nu recunosc că mi-ar plăcea să avem puțin  mai mult din profesionalismul, dorința de cunoaștere, seriozitatea, spiritul de echipă, bunăvoința și implicarea asiaticilor. Peste tot se vede că se muncește. Nu neapărat mult, cât inteligent și eficient. Oamenii sunt productivi și au rezultate. Munca ieșită din mâinile lor ajunge, de cele mai multe ori, la perfecțiune. Ceea ce nouă ni se pare excepțional, pentru ei a devenit un obicei.

De aceea, de fiecare dată când sunt chemată să livrez cursuri în Asia, mi se pare nu doar o onoare, ci și o mare oportunitate de învățare și mă întreb, de fiecare dată: ce mai urmează? 

 

 

 

 

 

Articol publicat și pe LinkedIn (25 februarie 2016).

Share is care. 🙂

Mă găsiți aici: corina@dare.com.ro

Facebook: Facebook.com/neagu.corina.3

LinkedIN: Linkedin.com/in/CorinaNeagu