- 2016-07-16
- Posted by: Corina Neagu
- Category: Consiliere in cariera, Dezvoltare profesionala
Suntem deseori, dacă nu zilnic, puși în situația de a lua decizii. Ce frumos ar fi să avem un manual de utilizare atunci când ne naștem, să fim înzestrați cu capacitatea de a citi în stele și de a anticipa și de a fi mereu pregătiți pentru orice situație…
Din păcate, sau din fericire, nu se întâmplă așa. Spun “din păcate” pentru că toți ne dorim să luăm mereu cele mai bune decizii pentru noi sau pentru cei din jur. Spun “din fericire” pentru că… ce sens ar mai avea viața fără necunoscut, fără surprize, dacă am ști totul încă de la început?
Mereu am considerat că suntem produsul alegerilor pe care le facem în viață, al deciziilor pe care le luăm în diverse circumstanțe și pe care, în mod inevitabil, trebuie să ni le asumăm. De aceea suntem înzestrați cu liberul arbitru.
Cum trăim, cu cine ne împrietenim, ce cărți citim, cum ne îmbrăcăm, ce nivel de educație accesăm, cu cine plecăm în vacanță, sunt decizii. Unele vor fi bune, altele nu. Unele lucruri din viața noastră le vom putea cumpăra. Altele nu.
Una dintre deciziile cu impact major asupra fiecăruia dintre noi este cea legată de carieră. Pentru că niciodată nu ai garanția, și nimeni nu ți-o poate oferi, că vei lua decizia potrivită.
Înainte de a lua însă o astfel de decizie, că sunt la primul loc de muncă, că am fost concediat/ă, că vreau o schimbare radicală etc., am nevoie să știu cine sunt, ce-mi doresc cu adevărat, la ce sunt foarte bun, unde și ce am de îmbunătățit, de ce studii sau de câtă experiență mai am nevoie pentru a ajunge unde îmi doresc, ce compromisuri pot accepta sau dacă pot accepta compromisuri, care-mi sunt așteptările, unde mă proiectez profesional în câțiva ani, ce mă motivează și mă ține în priză și altele din aceeași categorie.
Mulți dintre noi luăm decizii fără să răspundem la aceste întrebări, instinctual, iar unul dintre motive, foarte plauzibil, de altfel, este cel financiar. Toți avem nevoie de bani, dar facem greșeala de a-i considera un scop în sine și nu un mijloc prin care ne putem atinge anumite obiective. Dacă însă ne ducem la locul de muncă doar pentru bani, nu doar că nimeni nu ne poate judeca pentru asta, dar e o decizie pe care ne-o asumăm cu tot ce decurge din ea.
De aici și demotivarea, frustrările de la locul de muncă, lipsa de interes, rutina, dezamăgirile, dorința de a căuta un alt loc de muncă, lipsa randamentului. Mereu am fost de părere că de mici trebuie să fim îndrumați către a ne urma talentul, vocația, pasiunile, pentru a putea ajunge să facem ceea ce ne place cu adevărat. Pentru că doar atunci o vom face cu drag, cu entuziasm, vom da totul și vom avea rezultate. Pentru că asta-și doresc toate companiile: rezultate. Rezultatele înseamnă bani. Bani, cum am mai spus, ne dorim toți.
Mulți sărim peste aceste trepte, în detrimentul nostru. Toate companiile cer în anunțurile de recrutare abilități de comunicare, de muncă în echipă, deschidere, flexibilitate, atitudine pozitivă, abilități și competențe greu de măsurat, dar cu impact major asupra activității și asupra rezultatelor. O persoană energică, optimistă, deschisă, entuziastă și pasionată de ceea ce face va avea atât rezultate, cât și capacitatea de a influența mediul de lucru și-și va crea mult mai rapid relații și conexiuni atât în cadrul companiei, cât și în afara acesteia. O astfel de persoană va trece mult mai ușor peste conflicte și situații dificile și îi va susține și pe ceilalți. Pentru o astfel de persoană, banii sunt importanți, dar nu sunt pe primul loc.
Pe primele locuri vor sta provocările profesionale, posibilitatea de a învăța, oportunitățile de dezvoltare, mediul de lucru, deschiderea managementului pentru inițiative, etica în business, transparența în comunicare, libertatea de mișcare și de acțiune, încrederea, recunoașterea. Pentru ca acestea îi dau aripi, îi dau “Drive” (Daniel Pink), îi dau instrumentele cu care poate construi. Degeaba îi dai bani, dacă-i tai “aripile”.
Câte companii oferă astfel de condiții? Câți oameni sunt construiți așa? Nu cred că poate cineva să dea răspunsuri exacte. De noi depinde să ne “descoperim” reciproc și să “decidem” asupra pașilor următori, în funcție de ce este mai “potrivit” pentru noi.
Articol publicat și pe LinkedIn.
Share is care. 🙂
Mă găsiți aici: corina@dare.com.ro
Facebook: Facebook.com/neagu.corina.3
LinkedIN: Linkedin.com/in/CorinaNeagu