Vox populi!

Nu-mi place politica. Cel puțin nu cea care se face în România. Nu mă reprezintă. Politica trebuie să fie despre interesul țării, nu despre interesele personale. În România este despre corupție, furt, minciună. Probabil la fel și în alte țări…Scriu la timpul prezent pentru că lucrurile nu se pot schimba peste noapte. Și încă nu ni s-a schimbat decât președintele.

Dar nu mi-e felul să nu fac nimic – nu pot sta placidă, fără să mă implic, fără să mișc un deget când îmi sunt încălcate drepturile. Pentru că e despre mine, familia mea, oamenii dragi mie, viitorul nostru, țara mea.

Am fost extrem de activă în online zilele acestea, mult mai mult și mai hotărâtă ca de obicei, când am luat toți parte la ceea ce numim o schimbare istorică. Am postat din convingere, am încurajat zilnic oamenii să iasă la vot, am urmărit opinii, am urmărit cum s-au distrus relații și prietenii pe criterii politice, am auzit jigniri și atacuri grosolane, am citit comentarii urâte, pline de venin, dar și postări din suflet și de suflet, de bun simț, raționale și înălțătoare. Am simțit lacrimi de tristețe când oameni pe care-i credeam aproape s-au îndepărtat din cauza susținerii unui candidat în defavoarea altuia. A fost un război online extrem de dur. În timp ce media a fost puternic blamată, nimeni nu credea că online-ul va câștiga dreptul la vot. Și că va face diferența. Majoră.

Acum nu voi vorbi despre cine a ieșit președinte. Și aici sunt oameni cu păreri împărțite. Poți însă respecta opțiunile celorlalți fără să-i împroști cu noroi și fără să-i strivești în jigniri. Voi vorbi despre ce au dovedit românii zilele acestea. Pentru că multor oameni, printre care mă număr și eu, ni s-a reclădit speranța.

Mesajul postat azi pe Facebook de către unul dintre cei mai cunoscuți coach din România, Alain Cardon, mă face să fiu și mai mândră că sunt româncă:

Seems like a great day for Romania. Congratulations! Now can you come and do that in France? I would like to see a massive, intelligent popular vote. The process is more important than the content.

Alex Dima, om de televiziune pe care o țară întreagă îl cunoaște nu doar pentru emisiunea România, te iubesc!, cât și pentru dragostea lui pentru România. Reală. Puternică. Iată și mesajul lui:

Sunt locuri în care s-a scris istoria ultimilor ani. De data asta, istoria s-a scris pe Facebook și în fața ambasadelor din alte țări. Nu în sediul partidelor.

Lucian Mândruță a fost omniprezent. A transmis zi și noapte, online, tot ce se întâmplă. Iar ieri s-a dus la Paris să voteze cu românii de acolo. Nu a reușit. S-a lăsat cu gaze lacrimogene și uși trântite în nas. Înainte de închiderea oficială a urnelor.

Oameni simpli? Nu. Doar oameni muncitori. Aici, la coada de la ambasadă mi-am redescoperit poporul din cartea de română și aia de istorie la un loc. Îl știți? Românii care poate n-au avut noroc și vreme și nici bani pentru educație înaltă, dar s-au născut cu bun simț și au ținut de el, și aici, printre străini. Aici am redevenit oleacă mândru – și mai mult trist să fiu român, când am realizat cât din poporul meu a plecat din țară…

O mare parte dintre artiștii români au făcut front comun și au transmis un puternic mesaj către toți românii de pretutindeni, să iasă la vot. Indiferent cu cine votează, dar trebuie să o facă. Din datorie pentru ei, în primul rând, și din datorie pentru țară. Ca să nu mai avem motive să ne plângem. Să nu mai avem motive să dăm vina unul pe altul. Pentru că schimbarea suntem noi. Nu mai avem voie să așteptăm să ni se dea.

Am avut mesaje acide, mesaje puternice, de impact major, care au stârnit controverse și au zdruncinat din temelii un așa-zis imperiu, care a căzut și s-a sfărâmat în milioane de bucăți. Cam atâtea câți români au votat împotriva lui.

Actorul Marius Manole spunea, pentru Adevărul:

Să fii candidat şi să te urască o ţară întreagă înainte de ziua alegerilor… aş renunţa din onoare, mai înainte. Şi chiar dacă ajungi preşedinte, să te urască tot tineretul ţării pe care o conduci…, să te ia în râs ţara şi cei din străinătate. Cum mai poţi continua să candidezi, să vrei să conduci un popor care te dispreţuieşte şi care vede în tine TOT ceea ce a însemnat ruşinea comunismului şi eşecurile trecutului? Mi-aş lua jucăriile şi aş pleca în tăcere pe uşa din spate!

Pentru că suntem foarte diferiți. Și în felul nostru atât de diferit, toți ne dorim mai bine. Prezența românilor la vot a fost exemplară. A pornit dintr-o revoltă a omului conștient că așa nu se mai poate. Că nimeni nu mai are dreptul să-și bată joc de noi și de țara noastră. Că buni sau răi, așa cum suntem priviți de o lume întreagă, ieri am dovedit că suntem uniți. Că piciorul pus pe grumaz ne-a făcut mai curajoși. Și mai hotărâți. Că doar împreună fiecare poate fi mai bun și mai puternic. Cozile enorme la vot au demonstrat că gura unui popor nu mai poate fi închisă de minciuni și promisiuni deșarte. Protestele din marile orașe ale țării ne-au întărit convingerea că după 25 de ani merităm să ne recăpătăm țara. Pe care o iubim. Merităm respectul tututor națiunilor pentru tot ce s-a întâmplat zilele acestea. Facebook-ul a luat foc și pe toți ne ardeau degetele să mai postăm ceva și să mai empatizăm cu românii din diverse colțuri ale lumii. Și ne-a adus mai aproape unii de ceilalți și de ceea ce ne doream.

Paul Olteanu, partenerul meu în programele educaționale, a scris aseară:

M-am oprit într-o benzinărie în drum spre Cluj pentru că simțeam nevoia să scriu asta: felicitări lui Victor Ponta și staffului său de campanie. A fost într-adevăr un președinte care a unit: pe toată lumea care conta împotriva lui. Dincolo de rezultat, care m-a făcut să trag pe dreapta de bucurie… asta e o seară pe care nu am s-o uit. E seara în care, pentru prima dată de când mă știu, după revoluție, am văzut o Românie vie, cu focus și scop comun. Poate că era nevoie de un neamț, care nu le are cu vorbele, ca să scoată faptele din noi. Mai mult decât un președinte altfel, în seara asta, eu mi-am recăpătat încrederea în România. Mai precis, în oamenii din țară și de afară care s-au pus în mișcare și au arătat că nici toate antenele, ministerele și piedicile birocratice nu pot să oprească un sentiment copt și un moment a cărui vreme a sosit. Și… mă pun iar pe drum cu gândul la un citat pe care l-am citit în urmă cu 4 ani într-un raport anual al Asociației MaiMultVerde: “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.”

Am văzut aseară oameni de-a dreptul fericiți. La propriu. Cântau, dansau, intonau imnul României și fluturau steagul cu mândrie. Trăiesc sentimentul că avem dreptul la noi începuturi. Și la o viață mai bună. Da, știm că va trebui poate să muncim și mai mult pentru a repara greșelile făcute în trecut. Da, știm că nu avem nicio garanție. Dar am dovedit că avem ceva ce nu ne poate lua nimeni, niciodată: puterea cuvântului. Și a votului. Pe care le-am exprimat liber, considerabil mai mulți și mai uniți decât în primul tur.

Nu pot să închei decât cu alte gânduri transmise de oameni, ca mine, care își doresc un viitor mai bun și mai frumos:

Lucian Mândruță: Noroc cu voi. Noroc că ați înțeles, din exemplul celor de aici, că votul are o valoare. Și că, așa cum s-a întâmplat de data asta, ne poate uni mai tare decât orice lozincă și operațiune de propagandă. Ați câștigat alegerile astea și pentru mine.

Medeea Marinescu: Cred într-o ţară a bunului simţ, o ţară a oamenilor civilizaţi, a oamenilor care îşi asumă să nu mintă şi, cred, într-o ţară în care educaţia reală este un scut împotriva manipulării.

Acum avem nevoie să construim. Să punem umărul. Să nu lăsăm acest entuziasm să piară. Am obținut, o mare parte dintre noi, ce am cerut și ce am vrut. Și da, poporul are întotdeauna dreptate, cum bine zicea în mesajul de asumare a înfrângerii Victor Ponta.

Eu m-am pregătit pentru o Românie așa cum o merităm. Români de pretutindeni, mă înclin! Acum am dovedit cu adevărat că suntem un întreg. De acum încolo nu mai avem nicio scuză. Zic să ne suflecăm mânecile și să trecem la treabă. Spor!

Articol publicat și pe LinkedIn (17 11 2014).

Share is care. 🙂

 

Mă găsiți aici: corina@dare.com.ro

Facebook: Facebook.com/neagu.corina.3

LinkedIN: Linkedin.com/in/CorinaNeagu