- 2016-06-12
- Posted by: Corina Neagu
- Category: Consiliere in cariera
La unul dintre workshop-urile de carieră pe care le-am susținut acum ceva vreme o doamnă mi-a lansat o foarte mare provocare, aceea de a o învăța cum să nu mai aibă 40 de ani.
Nu eram surprinsă de faptul că se simte frustrată, demotivată, discriminată de faptul că nu se poate angaja din cauza vârstei puțin peste 40 de ani pentru că nu era primul caz de acest gen. Eram oarecum surprinsă de cerință. Și de provocarea în sine, care mi-a ridicat o minge foarte puternică și dură la fileu și simțeam că trebuie să o prind și să o pasez mai departe așa cum trebuie.
Nu e ușor să-ți asumi responsabilitatea de a-i explica unei femei că nu vârsta este, de fapt, problema și că 40 de ani înseamnă un prag psihologic. Care, pregătit în mod corespunzător, poate fi surmontat lin și frumos.
Dacă stăm să ne gândim și să căutăm, sunt foarte mulți oameni care au reușit în viață după vârsta de 40 de ani. Și ca să fie mai simplu, am găsit câteva exemple relevante:
– Carolina Herrera (născută în 1939), a crescut în Columbia, într-o familie privilegiată. S-a căsătorit devreme, la 18 ani, a avut două fiice, a divorțat și s-a mutat înapoi cu părinții. Câțiva ani mai târziu și-a găsit iubirea vieții și a mai avut două fiice. În ciuda scepticismului familiei, Carolina a crezut în visul ei, a schițat 20 de rochii, le-a arătat New York-ezilor și comenzile au început să curgă. Avea atunci nici mai mult, nici mai putin de 42 de ani! De ce o iubim? Carolina a venit dintr-o lume tradițională, unde femeia nu era încurajată să fie independentă și autonomă și să aibă un loc de muncă. A sfidat tradițiile și a crezut în ea, devenind astfel un succes internațional. Motto-ul ei: “Dacă nu se poate face între 9 și 5, ceva nu e bine.”
Susan Boyle s-a lansat în muzică la 48 de ani, Mary Wesley a început să scrie cărți pentru copii la 50 de ani, Picasso a pictat “Guernica” la 56 de ani, Handel a compus oratoriul “Messia” la 57, tot atâția avea și Kant când a așternut pe hârtie “Critica rațiunii pure”, Verdi a creat “Aida” la 58, “Othello” la 73 și “Falstaff” la 79, Alexander von Humboldt a început să redacteze ampla sa lucrare “Cosmosul” la 65 de ani, Ranke a scris la 80 primele rânduri din “Istoria universală”, o operă în treisprezece volume, iar Michelangelo avea 88 când moartea i-a luat pensula din mână.
Există viață după 40 de ani? Unii spun că nu, alții spun că abia atunci începe cu adevărat. Că după turbulențele primei tinereți, generația “patruzeci și” se redescoperă. Mulți găsesc în ei noi resurse de entuziasm, iar curajul le este răsplătit cu o existență mai plină de bucurie și de sens.
Deși dețin o experiență vastă pe piața muncii și au încă puterea și capacitatea de a face față unui program normal de muncă, cei mai mulți oameni cu vârsta de peste 40 de ani întâmpină reale probleme în găsirea unui loc de muncă. Angajatorii de multe ori preferă să angajeze tineri, care în general nu au o experiență solidă în spate, dar au un aspect fizic deosebit și o putere de muncă și de concentrare sporită. Printre cerințele multor angajatori se numără și o viață personală stabilă sau fără obligații, care să nu le poată afecta în niciun fel activitatea de la locul de muncă. Pentru o femeie trecută de 40 de ani, de exemplu, cu familie, cu responsabilități, dar cu o experiență bună în spate, lucrurile sunt și mai complicate.
Deși greu de imaginat, aceste femei se lovesc de bariera aspectului fizic și a faptului că o tânără va fi întotdeauna avantajată, cel puțin din acest punct de vedere, în comparație cu ele. Chiar și așa, asta nu înseamnă că pentru aceste femei nu există nicio șansă de a găsi un loc de muncă sau de a profesa într-un anumit domeniu.
Un site dedicat femeilor moderne s-a gândit să facă o mică lista cu cele mai bune job-uri pentru o femeie trecută de vârsta de 40 de ani:
1. Consultant – firmele și companiile mari caută colaboratori în orice domeniu, în special în cel bancar, financiar și de frumusețe. Dacă vă aflați în această situație, apelați cu încredere la firmele de recrutare care colaborează în mod constant cu astfel de firme. Imposibil să nu găsiți un job part-time care să vă asigure un venit minim.
2. Ghid turistic – deși nu aveți o diplomă sau o pregătire în prealabil, foarte multe companii și agenții de turism caută colaboratori pe care să-i învețe despre anumite obiective turistice, urmând ca mai apoi voi să-i ghidați pe turiști către acele locuri minunate care v-au fost prezentate.
3. Vânzătoare de bijuterii hand-made și haine-vintage – în acest sector nu se ține cont de vârstă și alte aspecte legate de fizic. Important este să aveți tot timpul zâmbetul pe buze, să lăsați să se vadă cât de optimiste și pozitive sunteți.
4. Redactor – deși nu ați mai cochetat cu “lumea cuvintelor” și nu aveți studii în domeniu, puteți să obțineți un contract de colaborare cu o revistă sau un site pentru mămici, spre exemplu. Cu cât înaintați în vârstă, cu atât mai multă experiență acumulați și vă este mult mai ușor să vorbiți despre anumite subiecte, să dați sfaturi sau să găsiți soluții salvatoare pentru cititoarele dumneavoastră.
Și pentru că eu sunt convinsă că este loc suficient pentru toată lumea și pentru toți cei care au ambiție, curaj, încredere în ideile lor și în forțele proprii și pentru că am câteva foarte bune prietene care s-au reinventat după 40 de ani, eu aș adăuga la lista respectivă, nu înainte de a menționa că toate necesită training și pregătire….
5. Fotograf amator – dacă ai pasiunea fotografiei, dacă îți plac culorile, dacă îți place să surprinzi realitatea în orice moment al ei și să participi cu un rol important la diverse evenimente, atunci fotografia este pentru tine.
6. Make-up artist – dacă îți place să adaugi chipurilor un plus de culoare, dacă îți place să te joci cu luminile și nuanțele și să transformi orice detaliu în artă, dacă ai talentul de a combina și de a inova, dacă vrei să intri într-un mod plăcut în viețile oamenilor, machiajul poate fi o alegere bună.
7. Baby-sitter – îți plac copiii, îți place joaca, ai răbdare, îți place să te plimbi, să faci mâncare, să te dedici activităților educaționale, știi poezii, cântece, ai un suflet bun, dar ești și fermă în același timp, ești mamă la rândul tău, ești responsabilă, dedicată, loială, empatică…. a te orienta către baby-sitting poate fi ceea ce ți se potriveste.
8. Corector editură – joci gramatica limbii române pe degete? Dai mare atenție detaliilor? Ai răbdare pentru buchiseală și niște ochi sănătoși (sau ochelari foarte buni)? Îți place să citești și găsești imediat greșelile într-un text? De ce mai stai pe gânduri? Editurile te caută!
9. Blogger – esti pasionată de scris și îți place, de exemplu, să gătești? Sau ai foarte bune abilități de comunicare? Ai un hobby despre care îți place mult să vorbești? Apucă-te de scris! Fă-ți cadou un domeniu pe viață: numeprenume.ro, costă nici mai mult nici mai puțin de 45 de euro, găsește un prieten priceput care să te ghideze asupra conținutului și cum să-l fructifici și așterne-ți gândurile pe net.
10. Consultant asigurări – majoritatea companiilor de asigurări de pe piață își formează oamenii pentru a deveni consultanți de asigurări. Pe lângă avantajul de a cunoaște oameni noi și de a învăța diverse lucruri ai ocazia să câștigi și niște bani. Multe companii oferă salariu fix și comision. Merită încercat.
Variante există pentru toate gusturile, pasiunile, talentele. Trebuie doar să învățăm să le găsim și să facem ceva constructiv cu ele. Nimeni nu ne plătește dacă stăm degeaba, acasă. Și nici nu primim nimic pe promisiuni sau dacă nu mișcăm un deget înspre a face ceva. Nimeni nu spune că e simplu, dar se pot găsi soluții dacă avem mintea deschisă și le căutăm și dacă ne dorim, cu adevărat, să muncim. Și rezultate nu pot veni dacă nu investim timp, energie, chiar și bani uneori, în a ieși din impas. E o investiție în noi și în viitorul nostru până la urmă. Perseverența, ambiția, voința, curajul, încrederea în ceea ce avem de oferit și în cine suntem, ca oameni, sunt deseori arme imbatabile care deschid multe uși.
“Să rămâi viu și să eviți perfecțiunea, să accepți idei noi și să nu te lași falsificat de stereotipurile cotidiene și de rolul care-ți revine în viața de cuplu – iată cea mai bună prevenție contra apariției ridurilor pe suflet. Cei mai mulți au experiența acestei lejerități abia după ce trec de 40 de ani. Atunci își permit să spună: “Nu mai trebuie să dovedesc nimic nimănui, am experimentat destul”.” (Gilda Fildan)
Share is care. 🙂
Mă găsiți aici: corina@dare.com.ro
Facebook: Facebook.com/neagu.corina.3
LinkedIN: Linkedin.com/in/CorinaNeagu