Ce faci când nu știi ce să faci?

Zilele trecute am auzit o replică interesantă care s-a pliat foarte mult pe ceea ce-mi doream eu să scriu: “Pregătește-te să fii surprins”.

De mici, mulți dintre noi suntem pregătiți de către familie, școală, anturaj, să ne așteptăm la diverse lucruri de-a lungul vieții. Mulți învățăm, ne educăm, ne pregătim intens psihicul pentru orice ni s-ar putea întâmpla. Și totuși, când vine momentul, realizăm că viața bate filmul și că pregătirea noastră, în multe cazuri, nu valorează mai nimic.

Ar fi fost oare mai simplu ca pentru oameni să se fi inventat manuale de utilizare? Nu cred. În general toate manualele pe care le cunosc sunt editate pe un anume specific. Și cum nu toți oamenii sunt la fel, nu s-ar fi putut raporta la întreaga planetă.

O întrebare dificilă, care apare în situații diverse în momente diferite ale vieții: “Ce faci când nu știi ce să faci?”

Să luăm, de exemplu, cazul concret al unei persoane care nu-și mai găsește starea la actualul loc de muncă. Lucrează acolo de câțiva ani, are o poziție bună, respect, recunoaștere, beneficii, salariu motivant. Și totuși simte că nu mai este ceea ce-și dorește. Că nu se mai regăsește în cultura companiei respective. Că lucrurile au evoluat, dar compania nu a ținut pasul cu evoluția sa. Că vrea și poate mai mult și că viitorul în acea companie nu mai arată cum arăta la început. Pe de altă parte îi este și teamă, uitându-se în jur la toți oamenii care zilnic întregesc rândurile la oficiul de șomaj sau la toate companiile care intră în faliment, să facă vreun pas care ar putea costa mult.

Când știi foarte bine ce vrei, decizia poate veni de la sine. Dar când nici tu nu știi ce vrei și parcă te cufunzi în neant din ce în ce mai tare, devine extrem de dificil să iei o decizie. În mod special când decizia poate avea consecințe și asupra celor din jurul tău.

Este foarte clar că dacă starea de spirit continuă în acest mod, situația va deveni din ce în ce mai frustrantă și demotivantă, fiecare zi se va încheia cu o concluzie negativă, deci o decizie într-un sens sau altul trebuie luată. Și asumată, cu toate consecințele care decurg din luarea ei.

Am pregătit o listă care pe mine m-a ajutat mult în cazuri de acest gen și mă gândesc că poate ajuta și persoanele aflate în situația de mai sus.

  1. În primul și-n primul rând FII TU. “A fi” vine înaintea lui “a face”. Dacă ai timpul prea ocupat pentru a face anumite lucruri fără a simți cine ești cu adevărat sau de ce faci acele lucruri, e indicat să te oprești. Poate ceea ce faci nu te reprezintă. Te-ai întrebat vreodată asta? De aceea îți propun să iei o foaie de hârtie pe care să o împarți în patru cadrane. În primul cadran scrii care sunt talentele tale, în al doilea pasiunile, în al treilea valorile și în al patrulea motivațiile. E un exercițiu de sinceritate și de comunicare doar cu tine. Nimeni altcineva nu te poate ajuta să faci acest exercițiu. Da, va fi greu. Poate nu ai făcut-o niciodată. E timpul să o faci acum.
  2. După ce termini primul exercițiu, ia o altă foaie de hârtie și scrie ce nu ți-ai dori să faci niciodată în viața personală și profesională. A ști cu adevărat ce nu-ți place e un început foarte bun pentru ceea ce urmează.
  3. A treia foaie va cuprinde ce-ți dorești mult să faci, dorințele nedescoperite încă sau cele ascunse bine. De exemplu vrei să ai o casă pe plajă, vrei să privești răsăritul sau apusul de pe Alpii Elvețieni, vrei să te îmbeți cu prietenii sau pur și simplu vrei să faci aranjamente florale, să ajuți copiii săraci din Africa sau să te îmbarci ca ajutor de ospătar pe un vas de croazieră. Iar dacă cele de mai sus ți se par dorințe irealizabile, sunt exemple perfect autentice de dorințe îndeplinite de către niște oameni care au crezut cu adevărat în ele și au făcut ceva pentru îndeplinirea lor.
  4. A patra foaie de hârtie se va concentra pe îndepărtarea tuturor obstacolelor mentale care ar putea interveni între tine și realizarea planurilor tale. De cele mai multe ori ne căutăm scuze când nu reușim să facem ceva, ne justificăm, ne înconjurăm de probleme inexistente în realitate doar pentru a ne plânge singuri de milă sau pentru a căuta înțelegere și empatie la cei din jur. Întrebarea principală va fi: “Ce mă reține cu adevărat să fac ce-mi propun?”

Gata cu foile de hârtie. Trecem la practică. Ce vrem să facem, concret. “Ce mâncăm azi la prânz?” Decide tu, nu mai întreba restul persoanelor din casă. “Unde mergem diseară? Unde plecăm în concediu?” Și altele de acest gen. Nu te mai gândi la ce anume ți-ai fi dorit să faci și nu ai făcut, ci la ce vrei să faci în viitor. Și mai precis la CUM vrei să faci lucrurile să funcționeze pentru tine. Acolo, la serviciul care nu-ți mai oferă confort, siguranță, noutate, provocări.

Întrebarea “Ce-ți dorești să faci?” provoacă la răspunsuri vaste. Cu cât ai mai puține obiective și mai specifice, cu atât mai ușor le vei duce la îndeplinire. Fixează-ți obiectivele clar, realist, sincer:

  • Mâine la ora 09.00 voi avea o discuție cu șeful meu pentru a analiza situația în care sunt acum și cum mă simt eu vis-à-vis de aceasta, inclusiv posibilitatea mea de a face altceva în cadrul companiei.
  • Încep să-mi caut foarte serios un alt job care să mă reprezinte și mâine îmi voi face planul în acest sens.
  • Îmi fixez întâlniri cu niște oameni care mă pot ajuta cu consiliere în pornirea unui nou business.
  • Mă reinventez și mă apuc de o activitate cu totul și cu totul nouă, dar la care am visat de mic copil.

Și lista poate continua în funcție de CE și de CUM vrei să faci să ajungi acolo unde ți-ai propus. Imaginează-ți cum vei fi peste trei luni. Sau peste un an. Imaginea respectivă te va motiva și îți va da entuziasmul necesar de a face pași în direcția dorită.

Trebuie să precizez că absolut nimic nu poate duce la un rezultat fericit dacă nu știi foarte clar, de la început, cine ești, ce știi și ce-ți dorești să faci. Indiferent ce ai hotărât, fără ambiție, pasiune, entuziasm, implicare nu vei reuși în ceea ce ți-ai propus. Deci atunci când iei o decizie, fă-o în mod responsabil și ține-te de ea până la capăt. Pentru tine.

Share is care. 🙂

 

Mă găsiți aici: corina@dare.com.ro

Facebook: Facebook.com/neagu.corina.3

LinkedIN: Linkedin.com/in/CorinaNeagu