Ce să nu faci când îți cauți un loc de muncă

Specialiștii spun că ideal ar fi să-ți cauți job atunci când ești angajat, să nu-ți părăsești locul actual de muncă până nu primești o ofertă fermă de la viitorul angajator, deoarece companiile caută cei mai buni oameni dintre cei mai buni, care în mod evident se consideră că sunt angajați în alte companii.

Situația în România, ca și în alte țări, nu mai este de foarte mult timp cea ideală, nici măcar pe aproape nu suntem, în sensul în care sunt foarte mulți specialiști, oameni foarte pregătiți, cu experiență, care nu au un loc de muncă și cărora le este foarte greu să-și găsească unul. Fenomenul este critic, iar explicația este că nu sunt suficiente locuri de muncă pentru nevoia existentă. Sunt peste 500.000 de șomeri, conform statisticilor, ca să nu mai vorbim de cei neînregistrați la somaj. Pe de altă parte, sunt domenii unde forța de muncă este foarte greu de găsit: automobile, producție, construcții, alte domenii de nișă, unde nevoia de muncitori necalificați/calificați sau specialiști este uriașă. Lipsa școlilor profesionale, dar și migrația continuă a specialiștilor către alte țări, și-au pus clar amprenta de-a lungul anilor asupra societății.

Sistemul cu care ne-am obișnuit ani la rând a fost cel în care ne ducem la școală, la liceu, unii la facultate, master, pe urmă ne ducem să muncim. Școala nu ne pregătește pentru căutarea unui loc de muncă, ca să nu mai vorbim de varianta în care după școală poți să nu-ți găsești unul, oricât de bine pregătit ai fi. Foarte mulți absolvenți de facultate recunosc că nu știu să facă nimic, și în mod evident se lovesc de clișeul: “Nu ai experiență, nu te putem angaja.”, pentru că majoritatea angajatorilor își doresc oameni cu experiență.

Deci foarte mulți oameni, începând de la absolvenți de studii medii sau superioare, până la directori generali, își caută un loc de muncă. Mulți dintre ei nu știu cum să-și caute, unde, găsesc greu motivație, le e rușine să ceară ajutor. De multe ori disperarea îi impinge și în același timp disperarea este cea pe care trebuie să o evităm în căutarea unui loc de muncă.

Da, am mai spus-o și o repet – căutarea unui loc de muncă e un job în sine. Este ca și cum te-ai duce, 8 ore pe zi, sau mai mult, la serviciu. Și o faci pentru tine, nu pentru altcineva. O faci cu responsabilitate, implicare, motivație și entuziasm. Pentru că știi că altfel lucrurile nu-ți ies, mai ales dacă vrei să ai succes.

În urma multiplelor experiențe avute cu oameni care-și caută un loc de muncă m-am gândit să scriu câteva recomandări care sper să vă ajute în acest proces, deseori frustrant, demotivant, de-a dreptul dureros, ca să nu spun tragic, deși nu aș exagera cu nimic. Am cules multe lacrimi de la prea mulți oameni, ceea ce-mi dă dreptul să menționez “tragic”.

Deci ce să nu facem când ne căutăm un loc de muncă?

1. Nu spunem nimănui la locul actual de muncă (dacă avem unul). Deși am aici un mic comentariu: dacă avem un șef deschis, cu care discutăm orice, și care știe că nu ne poate oferi alternative profesionale și ne cunoaște foarte bine realizările și așteptările, s-ar putea ca acesta chiar să ne sprijine și să ne recomande. Cinstit și corect ar fi să abordăm acest subiect.

2. Nu plecăm la drum fără un CV sau un profil de LinkedIn foarte bine construite. Am scris o grămadă despre acest subiect și găsiți resurse pe multe site-uri, iar dacă nu vă descurcați, întrebați-mă. Cu drag vă răspund.

3. Dacă nu vrem să se știe că ne căutăm altceva, atunci nu dăm referințe de la actualul loc de muncă.

4. Nu ne programăm interviurile în perioade aglomerate din lună, în timpul programului de lucru, mai ales când știm că durează destul de mult și nu vom reuși să ajungem la o întâlnire sau să ne terminăm ce aveam urgent de făcut. Din păcate și recrutorii au același program de lucru și interesul fiind de ambele părți e indicat să fim flexibili și să găsim o soluție de mijloc.

5. Nu ne ducem nepregătiți la interviu, din niciun punct de vedere. De la informații despre job, angajator, recrutor, până la ținută, discurs, totul trebuie pus la punct înainte. Și chiar dacă vor exista întrebări neprevăzute, sigur reușim să le trecem cu succes dacă avem starea psihică pozitivă. Și chiar dacă nu ne iese din prima, măcar căpătăm experiență.

6. Nu ne neglijăm actualul loc de muncă și responsabilitățile curente. Nu poți ști cu certitudine când îți vei găsi un nou loc de muncă, deci indicat ar fi să te concentrezi să nu-l pierzi pe cel actual.

7. Nu folosim resursele companiei: telefon, mail, internet. Și nu neapărat pentru că acestea ar fi controlate de către superiori sau IT, ci pentru că nu este etic. Venim la serviciu să ne facem treaba pentru care suntem plătiți, nu pentru a ne căuta un loc de muncă, oricât de “comunist” ar suna asta pentru unii mai cârcotași. 🙂

8. Nu ne neglijăm familia, prietenii, partenerii. Oricât de frustrantă ar fi situația în care suntem, nimeni nu e vinovat și nu ar trebui să ne suporte toanele și nervii. Calmul și răbdarea sunt arme esențiale în acest proces.

9. Nu asaltăm zilnic recrutorul cu telefoane și mesaje referitor la feedback-ul după interviul avut. E normal să aștepți un feedback, mai ales când ți se promite. Și e normal să dai un telefon sau un mail de mulțumire după interviu, menționând că ai aprecia un feedback, indiferent de natura lui. Și dacă perioada în care trebuia să-l primești a trecut, e normal să revii cu un mail sau un telefon să vezi care mai este statusul. Dar să nu se întâmple zilnic și să sufoci astfel recrutorul, căci s-ar putea să pierzi șansa de a merge mai departe.

10. Nu mințim. În CV, pe profilul de LinkedIn, la interviu. Integritatea este una dintre valorile pentru care ți-ai dori să fii recunoscut, nu cred că vrei să-ți strici reputația tocmai în acest moment. În plus, minciuna se află repede.

11. Nu disperăm. Din contră, ne înarmăm cu entuziasm, optimism, pentru că starea pozitivă aduce mult mai multe rezultate, iar scopul nostru e să producem rezultate.

12. Nu anunțăm noul job până nu semnăm oferta și știm sigur data la care începem. Oferta de angajare ar trebui să prezinte o garanție că postul este sigur și că urmează semnarea unui contract. Eu am avut suficient de multe surprize cu clienții mei sau cu cunoscuți care-mi spuneau că au semnat oferta, dar că, după un interval de timp, angajatorul și-a retras-o din diverse motive. Nu doar că mi se pare inuman, dar și ilegal și astfel de companii ar trebui cumva sancționate.

13. Nu ne sfiim să apelăm la toate resursele care ne pot sprijini în demersurile noastre. Orice sfat, recomandare, sugestie ne poate fi de ajutor.

14. Să nu uităm să ne perfecționăm. Procesul de învățare este și trebuie să fie unul continuu. În timp ce ne căutăm de lucru poate reușim să învățăm și lucruri noi, care să ne ajute mai departe.

15. Și nu în ultimul rând, să nu ne pierdem entuziasmul.  Da, e foarte greu, obstacolele pot fi de tot felul, dar “ce nu ne doboară, ne întărește” și “uneori reușim, alteori învățăm”, nu?

Spor la găsit locul potrivit! Pe mine mă găsiți aici: corina@dare.com.ro

Facebook: Facebook.com/neagu.corina.3

LinkedIN: Linkedin.com/in/CorinaNeagu

Articol publicat și pe LinkedIn.

Share is care. 🙂